O nama

Klavirski kvartet “Animato” intenzivno radi u ovom sastavu od 2013. godine u klasi prof. Vesne Janssens, redovnog profesora na katedri za kamernu muziku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Članice kvarteta su: Teodora Boljanac – violina, Jelena Mitrovic – viola, Vesna Garabantin – violončelo i Marija Obrenović – klavir, diplomirani izvodjači na ovoj akademiji.

Njihovi počeci se vezuju za brojne manifestacije organizovane od strane Akademije umetnosti, od kojih su najznačajnije: A-fest, koncerti katedre za kamernu muziku, koncerti studenata kompozicije i koncert studenata povodom četrdesetogodišnjice Akademije u Sinagogi u Novom Sadu.  Zahvaljujući senzibilitetu i energičnosti španskih ritmova same kompozicije Joakima Turine, koju su tada premijerno predstavile novosadskoj publici, izazivaju brojne pozitivne komentare i ostaju zapažene. Iz ljubavi prema kamernom muziciranju, i zelje da prošire vidike srpske publike izvan skromnog, svima poznatog repertoara klasične muzike, opredeljuju se za manje poznata dela i dela savremenih autora. U cilju promovisanja mladih umetnika i ozbiljne muzike, učestvuju na „Kult“ festivalu, održanom takođe u Sinagogi u Novom Sadu. Posebnu čast i zadovoljstvo da izvedu „Srpsko kolo“, delo našeg savremenog kompozitora, Aleksandra S. Vujića, koji je specijalno za ovaj ansambl raspisao novu verziju ove kompozicije, imale su na „Boljšoj“ festivalu srpske i ruske muzike, u organizaciji Emira Kusturice, u Drvengradu na Mokroj Gori.

U želji za usavršavanjem i sticanjem novih iskustava, u avgustu 2015. godine učestvuju na „Sarajevo Chamber Music Festival-u“ gde sarađuju sa eminentnim profesorima, članovima „Manhattan“ gudačkog kvarteta (Curtis Macomber, Calvin Wiersma, John Dexter, Chris Finckle), Deborah Wong (SAD), i pohađaju predavanja brojnih renomiranih profesora: Kemal Gekić (SAD), Stephen Gosling (SAD), klavirski duo Stephanie&Saar(SAD), Safak Eriskin (Turska), Hakan Sensoy (Turska) i nastupaju na završnom koncertu na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Kako bi se probudila svest o očuvanju istorije i kulturne baštine i kako bi fascinantni Zemaljski muzej u Sarajevu ponovo počeo sa radom, održan je celovečenji koncert kamerne muzike u prostorijama ove impozantne građevine, gde su uz „Animato“ u ovom performansu učestvovali i ostali polaznici „SCMF-a“.

Ovaj kvartet je dobitnik nagrada na Internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu 2014.  , 2015. godine (2. nagrada) i prvu nagradu na Internacionalnom takmičenju “Donne in musica” u Kragujevcu 2016. godine. U novembru 2015. godine učestvuje u projektu „Kulturni napad“  koji je osmišljen kao promocija svih grana umetnosti Akademije, i organizovan u gradovima širom Vojvodine.

Održao je veliki broj celovečernjih i humanitarnih koncerata u gradovima: Ruma, Šabac, Novi Sad, Pančevo…